Wat is een universele boor ?
Een universele boor kan je gebruiken om gaten te boren doorheen alle materialen. Dat kan zowel in hout zijn, maar ook in steen of in metaal kan je met een universele boor gaten boren.
Waarom kiezen voor een universele boor ?
Er zijn een aantal goede redenen waarom een klusser gaat kiezen voor een universele boor. Eén van de voornaamste redenen is de kostprijs. Als je voor ieder materiaal (hout, steen, metaal) een aparte set boren moet aankopen, dan geef je al gauw drie maal zoveel uit dan wanneer je één set universele boren koopt.
Een ander voordeel van het werken met universele boren is dat je minder materiaal moet meesleuren naar de plaats waar je aan het werk bent.
Verder kan men een universele boor ook tijdbesparend noemen. Het is niet zo dat het wisselen van een boor met de moderne boormachines een tijdrovende bezigheid is, maar al bij al kan je sneller werken als je die wissels niet dient uit te voeren.
Zijn er dan geen nadelen aan een universele boor ?
De toekomst van houtboren, steenboren of metaalboren zou er maar somber uit zien mocht een universele boor alleen maar voordelen hebben. Uiteraard zijn er aan een universele boor wel enkele nadelen verbonden. Zo kan men stellen dat de specifieke boren de meer gespecialiseerde versies zijn. Voor het zwaardere en/of nauwkeurige werk ben je beter af met een specifieke boor. Zo kan je voor het boren in staal of in harde metalen beter werken met een specifieke boor. Men spreekt dan van een HSS-boor (waarbij HSS staat voor High Speed Steel). Bij deze boren kan men dan nog kiezen tussen een boor van het type N (voor normale klussen) of het type H (voor het boren in heel harde materialen). Voor nauwkeurig boren in hout of voor het boren in zeer harde houtsoorten kan je beter kiezen voor een specifieke houtboor die duidelijk een scherpere punt heeft. Voor het langdurig boren in steen of beton, kies je best voor een echte steenboor of betonboor; aangezien deze een langere levensduur zullen hebben.
Maar voor de dagdagelijkse klusjes kan men zich perfect behelpen met een universele boor.
Verder is een meer specifieke boor nodig om gaten te boren in materialen zoals in glas. Hiervoor gebruik je een glasboor, die ook vaak gebruikt wordt om gaten te boren in faiencetegels. Voor het maken van grote gaten heeft men een doosboor nodig. Dit wordt ook soms een gatenzaag genoemd; omdat de boor tandjes heeft zoals een zaag.