Een speedboor gebruiken.

Zoveel klussen, zoveel boren

speedboorVoor iedere klus bestaat er wel een aangepaste boor. Een speedboor is geschikt voor snel gaten te boren in houtsoorten, spaanplaten en houtachtige materialen. Het resultaat is vrij zuiver en een speedboor wordt voornamelijk gebruikt voor het boren van tapgaten en doorvoergaten voor leidingen of kabels.

Naast de speedboor bestaan er nog tal van soorten boren, zoals de universele boor waarmee u in principe kan boren in alle materialen. Er zijn ook de houtboor, steenboor, betonboor en metaalboor die specifiek ontworpen zijn om in één materiaal te boren. Zij leveren preciezer werk op dan de universele boor.

Er is ook de verzinkboor waarmee men verzonken gaatjes voor schroeven kan maken.  Dan is er ook nog de doosboor of gatenzaag. Dit is eigenlijk een soort zaagmachine waarmee men openingen kan boren met een grote diameter. Ten slotte zijn er ook nog glasboren of tegelboren die specifiek ontworpen zijn om bijvoorbeeld in faiencetegels of zelfs in spiegels te boren.

Hoe werk je met een speedboor ?

Een speedboor dient dus om gaten in hout te maken op een vrij snelle manier. Het resultaat is doorgaans vrij zuiver; maar om de kans op beschadigingen van het hout zo klein mogelijk te maken, gebruik je best een specifieke techniek: je boort het hout voor de helft in tot op het moment dat de punt van de boor aan de andere kant te voorschijn komt.  Op dat moment ga je aan de andere kant staan of neem je de onderkant van het hout en boor je in het gaatje dat daar verschenen is tot wanneer het gat helemaal is uitgeboord.

Mogelijkheden met de speedboor ?

Een speedboor geeft de mogelijkheid om gaten te boren van 8 mm tot ongeveer 45 mm.  Om een goed resultaat te krijgen, is het wel noodzakelijk dat men over een boormachine beschikt met een hoog toerental. Het risico bestaat wel dat men met een speedboor gaten zou kunnen maken die afbuigen. Dit komt omdat deze boor geen geleiding heeft van een spiraalvorm.

Er bestaan ook hulpstukken, zoals verlengstukken, voor de speedboor. Hier moet men er wel rekening mee houden dat het koppelstuk zelf een diameter heeft van 16 mm.

Terug naar boven