Gebruik een steen- of betonboor verstandig

betonboorDe werking van beide boren is vergelijkbaar. Het verschil zit hem in het te doorboren materiaal. Zoals de steenboor prima is voor het boren in zacht steenwerk, is zijn grote broer, de betonboor, de opknapper van het boorwerk in hard steen en tegels.

Van dichtbij zien we dat beide boren een stompe hardmetalen punt hebben, dit zijn eigenlijk beitelpunten. De hamerfunctie van de boormachine zorgt dat de boor efficiënt heen en weer beweegt in de lengterichting van de machine, daardoor wordt het materiaal verpulverd, terwijl de roterende beweging ‘het puin’ afvoert.

Boren met klopfunctie is erg arbeidsintensief, doordat de gebruiker van de boor een sterke druk moet uitoefenen op de machine. De hevige trilling kan een zekere gevoelloosheid in handen en arme veroorzaken. Vergeet ook niet dat de aanhoudende vibratie in overbelasting van de gewrichten kan resulteren. De combinatie van de factoren kracht zetten, vermoeidheid en gevoelloosheid van de armen, verhoogt het risico op ongelukken aanzienlijk. Het gebruik van boormachines op een onstabiele ondergrond (bv. een ladder) is ten zeerste af te raden.

Bescherm uw ogen en oren wanneer u zich een weg boort door beton of steen.  Opvliegend stof en het volume van een kloppende boormachine kunnen flinke fysieke irritaties teweeg brengen.

Om verhitting van het toestel tegen te gaan laat u de boor best regelmatig ‘rusten’. De opgestapelde warmte wordt veroorzaakt door de wrijving van de boor met het steengruis. Koel niet met water, anders wordt het hardmetalen gedeelte van de boor te broos. Opteer voor een machine met een geïntegreerde verhittingsbeveiliging.

Terug naar boven