Kenmerken van de houtboor

HoutboorEen van de meest bekende stukken gereedschap is ongetwijfeld de boor. Het is echter minder bekend dat er heel wat verschillende soorten boren bestaan. Spiraalboren, metaalboren, houtboren,… de mogelijkheden zijn legio. Om de best mogelijke resultaten bij je werkzaamheden te bekomen is het essentieel dat je met de juiste boor aan de slag gaat. In dit artikel bespreken een specifieke boor, namelijk de houtboor. Waarvoor een houtboor dient, spreekt voor zich. Maar waarom heb je nu precies een houtboor nodig?

Een houtboor is speciaal ontworpen om gaten aan te brengen in hout. Bij houtbewerking is het tenslotte van groot belang om proper en precies te werk te gaan. Aan de buitenzijde heeft een houtboor twee snijvleugels, waarmee de nerven van het hout worden doorgesneden. Zo ben je er zeker van dat wanden van het gat glad zullen zijn. Als je het bijvoorbeeld met een verkeerde boor zou doen, zijn rafelige randen het resultaat. Om diezelfde reden heeft een houtboor ook een bijzonder scherpe centerpunt.

Het beste resultaat wordt bereikt door eerst een klein gaatje te maken, waarin je de punt van de boor kunt plaatsen. Zo ben je er zeker van dat je recht boort. Ben je niet helemaal zeker welke houtboor je nodig hebt voor jouw project? Aarzel niet om advies te vragen in je doe-het-zelfwinkel. Ze kunnen je er vast verder helpen.

Terug naar boven