Metaalboren: de kenmerken

metaalboorEen boor is een boor, zou je misschien kunnen denken. Niets is minder waar. Om succesvol te boren moet je immers met precies het juiste stuk gereedschap aan de slag gaan. Binnen de boren onderscheiden we vier grote groepen. De houtboren, de betonboren, de steenboren en de metaalboren. In dit artikel bespreken we de kenmerken van die laatste.

Metaalboren zijn specifiek ontworpen om gaten te boren in metalen voorwerpen. De juiste diameter en de goede vorm zijn essentieel. De standaard metaalboor heeft 2 snijvlakken die in een punt naar elkaar lopen. Ze kunnen bestaan uit snelsnijstaal (HSS) of WS-staal. Die laatste zijn doorgaans van mindere kwaliteit. In tegenstelling tot de houtboor, hebben metaalboren vaak geen centreerpunt. Het is dus aangeraden om een klein gaatje in het metaal te slaan, zodat je geen fouten maakt. Zonder centreerpunt is het immers mogelijk dat je de boor niet onder controle kunt houden en het metaal onherstelbaar beschadigt.

De standaard metaalboren zijn echter niet opgewassen tegen om het even welk metaal. Voor echt harde metalen zoals bijvoorbeeld brons, wordt meestal een kobaltboor gebruikt. Deze is een pak steviger en raakt bijvoorbeeld ook door roestvrij staal heen. Ben je niet zeker welke boor past bij jouw project? Aarzel dan niet een specialist te raadplegen. Zo ben je zeker dat je met het juiste materiaal aan de slag gaat.

 

Terug naar boven