Waarvoor dient een doosboor of gatenzaag?

doosboorEr bestaan heel wat verschillende soorten boren. Met een universele boor kun je in principe heel wat verschillende klussen klaren, maar om tot een optimaal resultaat te komen, is het aangeraden om met precies de juiste boor aan de slag te gaan. Een goed voorbeeld daarvan is de doosboor of gatenzaag.

Met een doosboor of gatenzaag kun je meer dan zomaar een gaatje boren. Door hun brede kop kun je er namelijk grote, brede gaten mee boren. De diameter is dus ettelijke centimeters breed. Daarom wordt het ook een ‘gatenzaag’ genoemd: de ringen zijn bezet met tanden, net zoals bij een klassieke zaag.

Een doosboor of gatenzaag kan van pas komen bij renovatie- en installatiewerkzaamheden van afvoerbuizen, verwarmingbuizen, enz. Het is echter wel zo dat je er minder diep mee kan boren dan met een boor met een dunne kop.

Vaak bestaat dit soort boren uit een opnameplaat, waarop je ringen kan monteren. Die ringen hebben verschillende diameters en kun je verkrijgen in een set. Ook de tanden en het materiaal waaruit de ringen zijn gebouwd, kan variëren. Zorg dus dat je met de juiste ring aan de slag gaat. Veel is natuurlijk afhankelijk van het materiaal waarin je het gat wil boren, dus hou daar zeker rekening mee in je zoektocht naar de juiste doosboor of gatenzaag.

Terug naar boven