Waarvoor gebruik je een verzinkboor?

verzinkboorWie een gaatje op maat dient te maken voor verzonken schroeven, gloeiende klinknagels moet insteken of een scherpe rand wil bramen, kan hiervoor best een verzinkboor gebruiken. De verzinkboor is een boor die een openingshoek van 90 graden kent en waarmee men gaten kan verzinken. Dit wil zeggen dat men het begin van het gat breder gaat maken zodat de kop van de schroef in het product verzonken raakt. Een andere benaming voor een verzinkboor is een soevereinboor.

Wie een verzinkboor wil gebruiken kan dit alleen doen indien er al een gat bestaat in het materiaal. De verzinkboor is namelijk niet geschikt om gaten te boren, hiervoor kan men best een spiraalboor hanteren. Wanneer er al een gaatje bestaat, kan men dit met de verzinkboor gaan bewerken. Meestal zal de verzinkboor bestaan uit een klein kegelvormig boortje dat men in de boormachine plaatst. Daarnaast heeft men ook de mogelijkheid om het boortje in een handvat te plaatsen om aan die gaten te geraken waar de boormachine niet bij kan.

Het verzinken van schroeven gebruikt men in diverse toepassingen waarbij de schroeven in het product moeten verdwijnen. Hierbij kan men denken aan tafels of stoelen, het mag duidelijk zijn dat men de schroeven niet wil voelen wanneer men zich neerzet. Maar ook om esthetische redenen kan men ervoor kiezen schroeven in een product te laten verzinken.

Back to Top